Resepi crust
1 cawan marjerin
1/2 cawan gula
1 biji telur gred
1 sudu kecil esen vanila
2 cawan tepung gandum
1) Putar marjerin dan gula hingga kembang. Nanti warna jadi macam
ala-ala putih gitu.
2) Masukkan telur dan esen vanila. Pukul lagi hingga kembang.
2) Masukkan telur dan esen vanila. Pukul lagi hingga kembang.
**** Part nih ku x bace resepi betul2, aku p campur sume bahan-bahan nak buat crust ni dan pukul semuanya skali.
Biar semuanya sebati yea kawan-kawan
Masukkan 1 cawan tepung dulu pastu pukul bagi
sebati kejap.
Masuk lagi sedikit demi sedikit lagi tepung pastu pukul lagi sampai sebati aje.
uli sampai doh tak melekat kat tangan. Kalau
still melekat kat tangan, tambah tepung lagi okay. Tapi jangan terlebih tepung
sebab nanti adunan jadi keras susah pulak nak tekan-tekan dalam acuan ye
Untuk hasil yang gebu and cair di mulut bila di makan, rehat adunan semalaman dalam peti ais ye..
Adunan yang baru di keluarkan dari peti ais, harus di rehatkan sekejab
Lepas tu boleh ambik sikit adunan dan tekan-tekan
dalam acuan. Kalau untuk tat telur ni buat tebal sikit takpe crust tu. Kalau
nipis sangat cepat lembut tat telur nanti.
Cucuk crust dengan mengunakan garfu, Siap Ketepikan
Sekarang cara2 nak buat filling pulak, ada dua cara.
Satu, bakar asing-asing.
Bakar crust dulu, kemudian baru letak filling dan bakar balik.
Dua, lepas dah tekan-tekan adunan dalam acuan tat pon boleh tuangkan
filling dan terus bakar sekali.
**sebab aku ni jenis spesis malas and nak jimatkan bill, so aku guna cara ke-2.
Filing Telur
4 biji telur ( size A @ B )
3/4 cawan gula
1 cawan susu cair
1 cawan air kosong
1 sudu esen vanila
Sedikit pewarna kuning ( tak nak pun takpe )
Campur semua bahan,
Kacau sebati
**Kacau-kacau manja je..
Dan tapis dulu. Wajib tapis hokey.
Masukkan dalam crust yang tadi. Hati-hati. jangan terlebih dari crust. Nanti time bakar takud melimpah susah nak tanggal dari loyang
Bakar pada suhu 170 darjah selama 18-20 minit
Bergantung pada oven
Bila dah nak masak, sejukkan seketika di atas jaring dan bolehlah di simpan di dalam bekas tertutup
No comments:
Post a Comment