Wednesday, 9 April 2014

Fresh Cream atau whipping cream

BEZA DAIRY WHIPPING CREAM DAN NON-DAIRY WHIPPING CREAM: 

Dairy Whipping Cream- tenusu, diperbuat dari susu lembu dan rasanya memang seperti susu yang lemak berkrim. Tawar, pekat, dan kekuningan.

Selalu di kotak Dairy Whipping Cream ada tertera Term 'UHT'- UHT bermaksud Ultra High Temperature. Jadi 'UHT dairy whipping cream' bermaksud cream tenusu yang dipanaskan pada suhu paling tinggi dan disejukkn secara mendadak utk membunuh bakteria untuk ia tahan lebih lama.

Shelf life: 3-7 days dalam chiller (depends cara penyimpanan). Cannot be frozen sebab akan berketul.
Non-dairy Whipping Cream- bukan dari susu tetapi dari kelapa sawit, rasa tak sama macam susu. Manis, pekat dan putih melepak.

Shelf life: 6 months frozen (setelah dipukul) dalam freezer, max 2 minggu dalam peti sejuk biasa.

Nak kenal ianya non-dairy dilabel kotak akan tertera:(topping, bukan hasil tenusu, ready to whipp topping, whip topping, etc.) 



whppng creamnon dairy nie kne ltk dlm peti ais beku ,kalu nk guna kluar kn tggu cair bru pukul ia akan jdi kental..klau trlbh pkul ia jdi cair
slalu org guna buat topping kek org pggl fresh cream dan ade guna untk isi durian crepe n pavlova

whppg cream non dairy yg dh siap pukul..klau nk guna spray jew



No comments:

Post a Comment