BEZA DAIRY WHIPPING CREAM DAN NON-DAIRY WHIPPING CREAM:
Dairy Whipping Cream- tenusu, diperbuat dari susu lembu dan rasanya memang seperti susu yang lemak berkrim. Tawar, pekat, dan kekuningan.
Selalu di kotak Dairy Whipping Cream ada tertera Term 'UHT'- UHT bermaksud Ultra High Temperature. Jadi 'UHT dairy whipping cream' bermaksud cream tenusu yang dipanaskan pada suhu paling tinggi dan disejukkn secara mendadak utk membunuh bakteria untuk ia tahan lebih lama.
Shelf life: 3-7 days dalam chiller (depends cara penyimpanan). Cannot be frozen sebab akan berketul.
Non-dairy Whipping Cream- bukan dari susu tetapi dari kelapa sawit, rasa tak sama macam susu. Manis, pekat dan putih melepak.
Shelf life: 6 months frozen (setelah dipukul) dalam freezer, max 2 minggu dalam peti sejuk biasa.
Nak kenal ianya non-dairy dilabel kotak akan tertera:(topping, bukan hasil tenusu, ready to whipp topping, whip topping, etc.)
slalu org guna buat topping kek org pggl fresh cream dan ade guna untk isi durian crepe n pavlova
INFO : Yummy-Cakes-Bakery
No comments:
Post a Comment