Untuk resepi kek coklat admin ni sila guna telur B. Yang ni paling elok bila buat kek. telur A, C dan E tak payah hiraukan...yang paling stabil elok telur gred B.
Yg ni lg penting...air kukusan...sebelum kukus kek mesti didihkan dulu air kukusan..bila dah mendidih tutup api sekejap dlm 5 minit..baru masukkan loyang kek...api sederhana je...kukus 50minit-1 jam...
JANGAN dibukak penutup loyang kalau belum cukup masa kengkadang kita bukak nak tengoklah kek rupa cmne...JANGAN...sbb tu kek mendap tengah.. api dan kepanasan air kukusan main peranan penting...kalau api kuat dan air kukusan terlalu panas menyebabkan haba dan wap tinggi sbb tu kek pulak akan merekah..
Satu lagi...tepung mesti kena ayak...sbb kalau tak ayak adunan berketul2..kan kadang2 ada kita mkn kek terasa ada tepung tergumpal tak sebati....masa gaul adunan pulak mesti masukkan cecair dulu pastu tepung selang seli sampai adunan habis...gaul guna whisk...biarkan adunan sekejap bg meresap semua bahan baru masuk dlm loyang....
Petua lagi... masa nak mix bhan utk blend...blend dulu gula, telur, minyak dan esen vanilla..agak2 dah hancur gula baru masukkan susu pekat..blend skali lg...baru adunan tu kembang dan sebati...kalau masuk sekali arung tak boleh...adunan tu jadi berat..tak sekata sbb tu kek kita tak gebu..ada org tanya napa kek dia tak gebu tapi padat..yg lain semua dah ikut cara dan resepi admin cuma cara ni dia tak buat.
Satu lgi bila tuang adunan dlm loyang biarlah ada ruang kek tu nak naik mengembang...contoh kalau tuang dlm paper cup atau loyang tuang 3/4 je...jgn penuh2 loyang atau baki loyang tinggal sikit sgt... sbb bila proses kek nak kembang ruang sikit sbb tu kek masak jd padat.
Ok..lagi satu kek coklat nak moist mesti kukus..kalau bakar kering tak moist sgt.
Cer cuba kaedah2 ni masa buat kek coklat resepi ni...insyaAllah kek elok...gebu...
Admin lupa nak bagitau satu lagi admin guna tepung cap lili...memang elok..dah try tepung sauh.. dah try 1Malaysia..cap lili jugak jadi pilihan
Ok semua..selamat mencuba.
Salam, nak tanya... kalau kukus kek yg dituang dalam bekas kecik2 pun guna masa kukus yang sama ya?
ReplyDelete