BAHAN-BAHAN
1) Kepak Ayam (Nak pakai bahagian lain pun boleh je)
2) Sos Tiram 1 Sudu
3) Kicap pekat 2 sudu
3) Madu 2 Sudu
4) Rosemary
5) Jintan Manis
6) Bawang Putih 3 Ulas*
7) Serai 2 batang*
8) Halia*
9) Lada Hitam*
CARA-CARA
1) Tumbuk semua bahan-bahan yang bertanda * dan pindahkan kedalam satu bekas.
2) Campur semua bahan-bahan lain seperti kicap, madu, sos tiram & herba rosemarry. kacau sampai semua sebati dan baru masukkan ayam.
*Untuk hasil yang lebih memuaskan perap ayam semalaman.
3) Bakar Didalam oven lebih kurang 30 minit dengan suhu 180C.
*Pastikan Oven di panaskan terlebih dahulu
Ini contoh herba Rosemary yang aku guna.
Beli dekat Tesco je. Murah.
Kepak Ayam Yang Telah Di perap
Susun di dalam dulang. suke ati nak lapik aluminium foil atau tidak.
Dah siap..
No comments:
Post a Comment