Wednesday, 23 July 2014

TAT NENAS

BAHAN-BAHAN
3 Cawan tepung gandung
1/2 cawan tepung kastad
2 sudu tepung jagung
1 buku mentega
2 biji kuning telur
1/2 sudu kecik garam
1 sudu gula


Pukul mentega + kuning telur + gula dan garam

Bila sudah sebati, masukan tepung gandung + tepung kastad dan tepung jagung yang sudah di ayak, sedikit demi sedikit

Uli hingga menjadi doh yang lembut, dan ketepikan.

gentelkan jem nenas.

aku beli yang dah siap je..
nak buat sendiri pun boleh.

JEM NENAS
2 Biji nenas
600g Gula

CARA-CARA
Parut atau bland kan nenas
Masukan gula dan Masak sehingga nenas menjadi kering, masak mengunakan api yang perlahan


SAPUAN
1 Biji Kuning Telur
Perwarna kuning
sedikit air

Masukkan doh ke dalam acuan tart, tekan dan gulung bersama inti nenas yang di gentel kecik tadi.

Susun dalam loyang, dan sapukan sapuan kuning telur di atasnya
Panaskan oven dan bakar selama 10-15 minit, pada suhu 160 darjah celcius

Sejukkan terlebih dahulu sebelum di simpan kedalam bekas.

Hasilnye setelah siap.



No comments:

Post a Comment