Friday 25 July 2014

BISKUT FAMOUS AMOS

BAHAN A
1 Biji Telur
3/4 Cawan Gula Pasir
3/4 Cawan Gula Perang
1 Cawan Butter
1 Cawan Minyak Jagung
1 Sudu Besar Esen Vanilla

BAHAN B
4 1/2 Cawan tepung Gnadung
1 Sudu kecik Garam
1 Sudu Cream of Tarta
1 Sudu Kecik Baking Soda
1/2 Cawan Walnut Cincang
3 Caan Chop Chips


Campurkan kesemua Bahan A kedalam satu bekas besar

                                                 Pukul BAHAN A Sehingga Kembang / Sebati


Masukkan pulak kesemua BAHAN B dan kacau sebati
*Tepung gandung + Baking soda + Cream Of Tarta - ayak terlebih dahulu

Simpan terlebih dahulu dalam petis ais untuk beberapa jam
Part ini peting untuk mengelekkan adunan menjadi cair semasa di bentukkan.
Dan untuk mendapatkan kukis yang rangut

Keluar dari peti ais boleh terus di bentuk.

Gentel bulat-bulat sebesar buji guli

Tekankan mengunakan garfu
Bakar pada suhu 150-170 selama 10-15 minit. bergantung pada oven.

*Jangan panik jika masa keluarkan biskut dari oven dia cam lembik sikit. Biarkan dia sejuk sendiri dekat luar. nanti diakan mengeras.

Pastikan benar-benar sejuk sebelum di simpan di dalam bekas kedat udara



No comments:

Post a Comment