Tuesday 22 July 2014

BISKUT SAMPRET a.k.a BISKUT DAHLIA

BAHAN-BAHAN

250g mentega
120g gula aising
2 biji kuning telur
1 sudu makan esen vanilla
240g tepung gandung - jika andunan masih lembik, boleh tambah sedikit2
2 sudu tepung jagunf
3 sudu tepung kastad
Ciri merah - dipotong dadu untuk hiasan


CARA-CARA

Putar mentega bersama gula aising hingga berkrim

Time nih putar tak yah kembang sangat

Masukkan kuning telur dan esen vanilla

Putar hingga kembang

Bolehlah masukkan tepung gandung + tepung jagung + tepung kastad yang telah di ayak 

Masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh.

Ceri merah untuk hiasa

Acuan Sampret / Dahlia

Masukkan doh kedalam acuan / penekan dan terapkan ke atas dulang pembakar.
Buat sampai habis.

Letak ceri untuk hiasan

Bakar pada suhu 150C, selama 10 minit atau sehingga masak.
Dah masak, sejukkan terlebih dahulu di atas jaring sebelum di simpan di dalam bekas kedap udara

Amacam menjadi tak biskut dahlia saya.
Kembang semangkuk je kan bunga dia. he2

No comments:

Post a Comment