Untuk resepi Chilled Blueberry Yogurt Cheese cake ni aku ambik resepi dari blog Ana Suzana ,
Sebab utama aku suke 4low resepi dari blog Ana ni pasal dia bagi resepi dengan step nya sekali.
So untuk orang spesis macam aku yang baru2 nak kenal puyuk koli nih,
Resepi berserta gambarrajah amat2 lah membantu.
Dah banyak resepi yang aku dah try dari blog Ana Suzana nih.
Hari ni meh aku tunjuk resepi terbaru yang aku cube2 buat berinspirasikan dari resepi blog Ana.
Jom kite main masak2
Sebab utama aku suke 4low resepi dari blog Ana ni pasal dia bagi resepi dengan step nya sekali.
So untuk orang spesis macam aku yang baru2 nak kenal puyuk koli nih,
Resepi berserta gambar
Dah banyak resepi yang aku dah try dari blog Ana Suzana nih.
Hari ni meh aku tunjuk resepi terbaru yang aku cube2 buat berinspirasikan dari resepi blog Ana.
Jom kite main masak2
BAHAN-BAHAN
1)
Sepeket oreo.. sila
buang krim dia..
2)
45 gram butter ~ di
cairkan..
3)
1/2 sudu besar + 1/2
sudu teh gelatin di campur dgn 2 sudu besar air panas
4)
80 gram blueberry
filling
5)
yoghurt perisa blueberry
6)
125 gram krim cheese
7)
125 gram whipping cream
@ pun separuh dr kotak di atas..
8)
30 gram gula kastor
***********************************************************
CARA-CARA UNTUK BUAT BASE
1)
Mula2 buang krim oreo di
tgh2nya tu..
2)
masukkan dlm plastik
bersih dan ketuk2/tumbuk guna ibu lesung.. tumbuk kasi hancur..
** untuk elak plastik pecah masa tumbuk, aku lapikkan kain di atas.
3)
Cairkan butter
pulak.. cairkan guna mikrowave je dlm beberapa saat..
4)
Gaulkan
biskut oreo td ke dlm butter yg dah di cairkan td..
5) Alaskan loyang dengan aluminium foil.
Sebab utama guna aluminium foil ni, nanti bile kek 2 dah keras senang nak angkat keluar.
lapik dengan baking paper pn boleh.
Sebab utama guna aluminium foil ni, nanti bile kek 2 dah keras senang nak angkat keluar.
lapik dengan baking paper pn boleh.
Seeloknya loyang spring foam sesuai digunakan untuk membuat cheese cake, tapi pasal aku xde, aku guna loyang biasa je.
Contoh loyang spring foam
Pinjam gambar dari blog Ana Suzana
6) Kemudian masukkan adunan dlm loyang dan tekan2 kat dasar loyang bg padat.. simpan dlm peti ais sementara kita buat adunan cheese cake pulak..
Cara buat yogurt cheese cake pulak :
1) Masukkan whipping cream.
Putar guna mixer dgn kelajuan rendah dulu pastu baru
tukar ke kelajuan tinggi..
putar sampai jd kental
2)
Dalam bekas yg lain
pulak, campurkan cream cheese, blueberry topping/filling dan jugak gula
kastor..
putar guna mixer sampai adunan tersebut sebati..
3)
Dah sebati pun.. stop
guna mixer.. kali ni guna whisker/senduk/spatula/sudu pulak..
4)
Masukkan yogurt ke dlm
adunan cream cheese td.. gaul sebati..
5)
Dlm bekas kecil,
masukkan 2 sudu besar air panas, pastu masukkan gelatin..
6)
Kacau kasi larut.. kalau
berketul2 sila panaskan guna kaedah double boiler atau pun rendam bekas tu dlm
air panas..
7) Pastu tuang larutan gelatin td dlm adunan cream cheese..
8)
Last sekali, campurkan
adunan whipping cream yg di putar tadi, sikit demi sedikit ke dalam adunan cream cheese..
9)
Pastu barulah masukkan
adunan tersebut ke dlm loyang berisi base oreo..
hasil selepas di potong,
Adunan cheese sedikit nipis sebabnya aku guna loyang yang besar.
Lau pakai loyang kecik mesti cantik kalau cheese 2 tebalkn..he2
*** Untuk resepi cheese blueberry ni ni sedikit lembut, dia tak keras macam cheese kek yang biase 2, sebab ni tak ada bakar2 or stim. just keraskan dalam peti ais je.
So korang jagan lah pelik lak ye bila masuk dalam peti ais 7 ari 7 malam pun x keras2 cam batu. he2
No comments:
Post a Comment