Friday, 23 May 2014

Chicken Roll Wif Spinach


BAHAN-BAHAN
1) Dada ayam (di ketuk-ketuk)
2) 2 ulas bawang puti
3) Bawang besar
4) Cedawan (aku guna cedawan dalam tin je)
5) Herba (tak nak letak pun boleh)
6) Bayam

CARA-CARANYA

- Bawang putih di ketuk
- Bawang besar di potong dadu & bahagi kepada dua 

- Panaskan minyak dan tumis bawang-bawang sampai naik bau

- Potong dadu cendawan

- Tumis bersama-sama dengan bawang putih dan bawang besar.

Masukkan bayam

Goreng sampai semuanya sebati

Dah siap ketepikan

- Perap dada ayam bersama-sama dengan ,
Garam, serbuk kunyit & herba

- letak dalam satu sudu sayur goreng dan gulung satu gulungan

- Letak lagi sayur untuk gulungan ke-2, buat sampai habis gulungan ayam.
(Faham ke tak nih?)

Dah siap cucuk ayam guna lidi satay, supaya tak terburai nanti.

- Tumis bawang besar yang di bahagi dua tadi.
Tumis sampai naik hantu bau yea.

- Gorengkan sekajap ayam yang di gulung bersama-sama sayur tadi.
- ayam 2 nanti balik2 lah ya.

- Pindahkan ayam ke dalam dulang pembakar, tuang sekali dengan minyak dan bawang goreng tadi.

- Bakar di dalam oven, suhu 170C selama 25 minit.
* Jangan bakar sampai overcook pulak, sebab guna ayam bahagian dada, takud nanti isi ayam 2 kering pulak sebab terlebih masak.

Siap untuk di potong.
Sorry gambar ayam yang di potong terdelete pulak. hu2
Nanti aku buat sekali lagi aku tepek dekat sini balik.
*Hati-hati masa nak buang lidi 2 ye.. kan tercucuk jari sendiri pulak.

No comments:

Post a Comment