BAHAN-BAHAN
1) Dada ayam (di ketuk-ketuk)
2) 2 ulas bawang puti
3) Bawang besar
4) Cedawan (aku guna cedawan dalam tin je)
5) Herba (tak nak letak pun boleh)
6) Bayam
CARA-CARANYA
- Bawang putih di ketuk
- Bawang besar di potong dadu & bahagi kepada dua
- Panaskan minyak dan tumis bawang-bawang sampai naik bau
- Potong dadu cendawan
- Tumis bersama-sama dengan bawang putih dan bawang besar.
Masukkan bayam
Goreng sampai semuanya sebati
Dah siap ketepikan
- Perap dada ayam bersama-sama dengan ,
Garam, serbuk kunyit & herba
- letak dalam satu sudu sayur goreng dan gulung satu gulungan
- Letak lagi sayur untuk gulungan ke-2, buat sampai habis gulungan ayam.
(Faham ke tak nih?)
Dah siap cucuk ayam guna lidi satay, supaya tak terburai nanti.
- Tumis bawang besar yang di bahagi dua tadi.
Tumis sampai naik hantu bau yea.
- Gorengkan sekajap ayam yang di gulung bersama-sama sayur tadi.
- ayam 2 nanti balik2 lah ya.
- Pindahkan ayam ke dalam dulang pembakar, tuang sekali dengan minyak dan bawang goreng tadi.
- Bakar di dalam oven, suhu 170C selama 25 minit.
* Jangan bakar sampai overcook pulak, sebab guna ayam bahagian dada, takud nanti isi ayam 2 kering pulak sebab terlebih masak.
Siap untuk di potong.
Sorry gambar ayam yang di potong terdelete pulak. hu2
Nanti aku buat sekali lagi aku tepek dekat sini balik.
*Hati-hati masa nak buang lidi 2 ye.. kan tercucuk jari sendiri pulak.
No comments:
Post a Comment