Tuesday, 10 June 2014

Kek Coklat Moist

Bahan A :
3/4  cawan gula pasir halus/kastor 
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu cair @ susu segar 
1 cawan susu pekat
1 cawan minyak masak 

Bahan B ( di ayak ) :
3/4 cawan tepung gandum
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil baking powder

Bahan C :
4 biji telor - di blender


Cara - cara membuatnya :

Satukan ke semua Bahan A ke dalam periuk.. 
Masak sebentar atas api perlahan sampai ke semua bahan tersebut larut.. Matikan api dan rehatkan seketika..

Ayak Bahan B, Ketepikan.

Blander Bahan C
siap, ketepikan sekejap.

Masukkan berselang seli Bahan B dan Bahan C
 Masukkan sikit demi sedikit dan kacau guna whisker/senduk.. buat sampai abis.. gaul sebati sampai adunan tak berbintil2..
Kemudian masukkan dalam loyang yg di griss dgn butter, tutup loyang dgn aluminium foil dan kukus hingga masak.. 
Pastikan ketika mengukus, JANGAN buka periuk kukusan 45 minit yg pertama.. 

Kalau guna kaedah bakar pun boleh.. tapi kena panaskan oven terlebih dahulu pada suhu 130 celsius.. bakar selama sejam atau sampai masak.. api oven atas bawah ye..
Untuk entry ini Aku guna kaedah bakar.

 Bile dah siap bakar, rehat kan seketika.

Aku potong 2 kek ini.
Tapi Korang suka ati lah nak potong macam mana kek ini ye..

 Bahan2 utk Coklat Ganache :

500 gram coklat masakan
280 ml susu segar/whipping krim
1 sudu besar butter..

 Cara-Caranya


** Cairkan coklat dgn kaedah double boiler, bila dah cair, masukkan whipping krim.. kacau sebati.. akhir sekali masukkan butter.. biar adunan sejuk seketika baru tuang atas kek td.. 
Hasilnya setelah di taruk toping / Ganache.

 <<<<< SELAMAT MENCUBA YA...  >>>>>>


No comments:

Post a Comment