BAHAN - BAHAN
Bahan A
1/4 cawan gula
kaster
1/2 cawan gula
perang
1/2 cawan mentega
(~+75 gm)
1/2 cawan minyak
jagung
1 biji telur gred B
1/4 sk garam
1/2 sb susu segar @
susu tepung
1/2 sk vanilla
extract
Bahan B
2 cawan tepung
gandum (di ayak)
1 sb serbuk koko
(di ayak)
1 sb tepung jagung
(di ayak)
1/2 sk cream of
tartar Nona (boleh ganti dg 1/2 sk cuka/ jus lemon)
1/2 sk soda
bikarbonat
1/2 cawan walnut
cincang/almond nib (blh ganti biji bunga matahari)
1 cawan semi sweet
chocolate chips
CARA-CARA
Satukan kesemua
BAHAN A ke dalam mangkuk besar.
Kacau sehingga sebati dengan menggunakan whisk.
Masukkan semua BAHAN B yang telah di ayak
Disebabkan aku tak ada cream of tartar jadi aku skip je.
Bila semua sudah sebati, masukkan pulak chocolate chips
*Chips Chocolat lagi banyak lagi bagus.
Sebatikan semua...
Sudukan atau boleh menggunakan tangan bulat
bulat ke dalam loyang. Jarak jarakkan kerana biskut akan mengembang. Loyang tak
perlu dilenser mentega pun.
Bakar dalam oven
yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 160C selama 15-20 minit. Saya
bakar selama 20 minit.
Bila sudah masak, angkat dan sejukkan di atas jaring.
Siapppp..... Bolehlah di hidang
No comments:
Post a Comment