Friday, 27 June 2014

BISKUT CHOCOLATE CHIPS

BAHAN - BAHAN

Bahan A
1/4 cawan gula kaster
1/2 cawan gula perang
1/2 cawan mentega (~+75 gm)
1/2 cawan minyak jagung
1 biji telur gred B
1/4 sk garam
1/2 sb susu segar @ susu tepung
1/2 sk vanilla extract

Bahan B
2 cawan tepung gandum (di ayak)
1 sb serbuk koko (di ayak)
1 sb tepung jagung (di ayak)
1/2 sk cream of tartar Nona (boleh ganti dg 1/2 sk cuka/ jus lemon)
1/2 sk soda bikarbonat
1/2 cawan walnut cincang/almond nib (blh ganti biji bunga matahari)
1 cawan semi sweet chocolate chips

CARA-CARA

Satukan kesemua BAHAN A ke dalam mangkuk besar. 


Kacau sehingga sebati dengan menggunakan whisk. 

Masukkan semua BAHAN B yang telah di ayak
Disebabkan aku tak ada cream of tartar jadi aku skip je.

 Bila semua sudah sebati, masukkan pulak chocolate chips
*Chips Chocolat lagi banyak lagi bagus.

Sebatikan semua...

Sudukan atau boleh menggunakan tangan bulat bulat ke dalam loyang. Jarak jarakkan kerana biskut akan mengembang. Loyang tak perlu dilenser mentega pun.

Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 160C selama 15-20 minit. Saya bakar selama 20 minit. 

 Bila sudah masak, angkat dan sejukkan di atas jaring.

Siapppp..... Bolehlah di hidang


No comments:

Post a Comment