Ni nak citer lah kan,
Tahun ni 1st time aku buat biskut raye sendiri & sorang-sorang tau,
Sorang-sorang Hokey. ko mampu...
Adelah dalam 4 5 jenis jugak lah aku buat.
sampai kan kepala ni rase ting tong pulak dk bau adunan biskut yang tengah bakar 2.
Ok lah nak di pendekan cerita, dalam banyak-banyak biskut raya yang aku buat masa raya hari 2,
Biskut sarang semut yang paling mak aku suke.
siap request lagi suh buat tuk raya haji pulak.
Kembang setamandataran merdeka 2 aku rasa bile mak aku puji sedap.
hik2.
Sebab dah ade orang kate sedap,
macam tak best lah pulak tak share benda baik ni dekan kawan-kawan kan.
Untuk entry kali nih aku tepek resepi Sarang semut yang aku buat hari 2.
resepi ni aku ambik dalam blog, tapi lupe pulak nama blog 2.
Sape-sape nak try bolehlah.
Nak buat pun senang.
BAHAN-BAHAN
250 gm Butter
100 gm Gula Halus
350 gm Tepung Gandum
100 gm Tepung Kastad
100 gm Tepung Jagung
1 Biji kuning Telur
1 sudu Esen Vanilla
Coklat Rice (untuk hiasan)
Tahun ni 1st time aku buat biskut raye sendiri & sorang-sorang tau,
Sorang-sorang Hokey. ko mampu...
Adelah dalam 4 5 jenis jugak lah aku buat.
sampai kan kepala ni rase ting tong pulak dk bau adunan biskut yang tengah bakar 2.
Ok lah nak di pendekan cerita, dalam banyak-banyak biskut raya yang aku buat masa raya hari 2,
Biskut sarang semut yang paling mak aku suke.
siap request lagi suh buat tuk raya haji pulak.
Kembang setaman
hik2.
Sebab dah ade orang kate sedap,
macam tak best lah pulak tak share benda baik ni dekan kawan-kawan kan.
Untuk entry kali nih aku tepek resepi Sarang semut yang aku buat hari 2.
resepi ni aku ambik dalam blog, tapi lupe pulak nama blog 2.
Sape-sape nak try bolehlah.
Nak buat pun senang.
BAHAN-BAHAN
250 gm Butter
100 gm Gula Halus
350 gm Tepung Gandum
100 gm Tepung Kastad
100 gm Tepung Jagung
1 Biji kuning Telur
1 sudu Esen Vanilla
Coklat Rice (untuk hiasan)
1) Pukul hingga kembang gula dengan butter
2) Masukkan esen vanilla dan kuning telur, gaul sampai rata
3) Masukkan pula Tepung Gandum, Tepung Jagung dan Tepung kastad yang di ayak terlebih dahulu.
4) Gaul rata sehingga menjadi doh.
5)Parutkan adunan doh tadi
P/S : nak bagi senang time parut 2 bolehlah cube,
a) simpan adunan dalam peti ais selama 2 ke 3 jam @
b) bulatkan adunan sebesar bola gof
6) Dengan menggunakan sudu, sudukan adunan yang di parut tadi kedalam paper cup
7) Taburkan coklat rice.
8) Bakar dalam oven dengan suhu 170c sampai masak. (Anggaran dalam 12 ke 15 minit)
9) Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara
>>>>>> SELAMAT MENCUBA <<<<<<<
No comments:
Post a Comment