Kali ni nak share satu resepi paling mudah,
Bila tenggok air liur terus meleleh laju keluar...
Step dia cam banyak sikit, tapi pecaya lah nak buat senang yang amatt.
Rasanya step nk pakai lampin lagi susah dari nak buat resepi ni. (^__*)
Step dia cam banyak sikit, tapi pecaya lah nak buat senang yang amatt.
Rasanya step nk pakai lampin lagi susah dari nak buat resepi ni. (^__*)
Watak-watak utama. (Hanya beberapa barang je..)
BAHAN A (Lapisan kek)
- Swiss roll kek
(tapi lau nak hidung korang kembang lagi, kek 2 korang buat lah sendiri yee, bukan ape nanti bg kat jiran2 & depa puji boleh lah rase bangga sebab dari A sampai Z buat sendiri kan)
- Air dari jus koktel
Cara-Cara
- Kristal Jeli / Agar-agar
- Air (Ikut sukatan pada kotak kristal jelly)
*Note : Kalau guna agar-agar, korang kena tambahkan sedikitsenyuman gula dan pewarna.
ini yang aku guna.
Cara-Cara
- Satukan jeli dengan air, didihkan dengan mengunakan api yang kecil
- Curahkan adunan jeli tadi ke atas adunan kastad. curah pelahan-lahan dengan mengunankan senduk / sudu.
- Sejukkan sebentar. Pastu pindahkan ke dalam peti sejuk.
Dah siappp.. senangkan
- Air dari jus koktel
Cara-Cara
- Swiss roll di potong setebal 1cm. Susun ke dalam bekas atau mangkuk. Kek mestilah menutupi setiap ruang dasar bekas atau mangkuk & tekan-tekan manja bagi dia padat sedikit
- Renjiskan dengan air dari jus koktel ke permukaan kek. Tujuan supaya lapisan kek agak moist sedikit & tak rase tercekit bila makan he2, siap, ketepikan.
BAHAN B (Kastad)
- 1 Cawan tepung kastad
- 1/3 cawan gula (atau ikut citer rasa korang)
- 1 Tin susu cair
- 1 Tin air (aku sukat guna tin susu cair)
- 1 Tin buah koktel (Asingkan buah dengan jus nya)
Cara-cara
- Satukan semua bahan di atas kecuali buah koktel, Kacau sebati sehinga gula hancur, kemudian masak diatas api yang kecil hingga pekat.
*yang hitam dalam periuk 2 bukan tahik cicak ye.. terhangit sikit gara-gara kusyuk duk masak sambil layan wasap dari geng2 Makcik i. (^____^)
- Bila dah pekat boleh lah mati kan api dan curahkan adunan kastad tadi ke atas lapisan swiss roll kek (Bahan A)
- Susun buah koktel ke atas adunan kastad sambil ditekan-tekan sedikit supaya buah tidak terapung, Sejukkan sebentar.
BAHAN C (Kristal Jeli - korang boleh juga pakai agar-agar)
- Air (Ikut sukatan pada kotak kristal jelly)
*Note : Kalau guna agar-agar, korang kena tambahkan sedikit
ini yang aku guna.
Cara-Cara
- Satukan jeli dengan air, didihkan dengan mengunakan api yang kecil
- Curahkan adunan jeli tadi ke atas adunan kastad. curah pelahan-lahan dengan mengunankan senduk / sudu.
- Sejukkan sebentar. Pastu pindahkan ke dalam peti sejuk.
Dah siappp.. senangkan
Selamat Mencuba......
If korang buat sedap jangan lupa ucap time kasih dalam ati kat aku ye..
Lau tak sedap korang marah diri sendiri jelah ye... Daaa...
If korang buat sedap jangan lupa ucap time kasih dalam ati kat aku ye..
Lau tak sedap korang marah diri sendiri jelah ye... Daaa...
No comments:
Post a Comment